חשיבותם של הסכמי ממון בין בני זוג הינה עצומה גם אם לבני הזוג אין ממון רב. הסכם ממון יכול למנוע מלחמות גירושין ממושכות ויקרות, לשמור על רכוש משפחתי ולהפחית את סיכון העגינות והשימוש בגט כקלף מיקוח.
חשיבות אישור הסכם ממון על ידי נוטריון
רוב הזוגות המתכננים את חייהם המשותפים נרתעים מעריכת הסכם ממון, לעיתים מתוך תפיסה מוטעית כי מדובר בהתערבות לא רומנטית או עניין השייך רק לעשירון העליון. אולם, הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב ויעיל שמטרתו להסדיר את יחסי הממון והרכוש בין בני זוג, אך גם נושאים עתידיים משמעותיים כמו חינוך ילדים ואזור מגורים, ובכך למנוע מחלוקות וסכסוכים עתידיים. למעשה, הסכם ממון אינו שונה במהותו מההתחייבויות ההדדיות שעומדות בבסיס מוסד הנישואין.
הסכם ממון כהסכמה מודעת לעתיד
בדומה לכתובה, שהיא התחייבות כתובה של הבעל כלפי אשתו, הסכם ממון מאפשר לבני הזוג להסכים מראש על תרחישים שונים העלולים להתרחש במהלך חייהם המשותפים, לרבות פרידה או גירושין. הסכמה מוקדמת זו מעניקה לשני הצדדים ביטחון וידיעה ברורה לגבי עתידם, ובכך מפחיתה את הסיכוי למחלוקות קשות בעתיד בנושאים כמו חלוקת רכוש וחינוך ילדים. הסכם ממון משקף הבנה משותפת של בני הזוג לגבי אופן ניהול חייהם הכלכליים והאישיים, ומאפשר להם לבנות בסיס יציב ובטוח לקשר שלהם.
תפקיד הנוטריון באישור הסכם ממון
הסכם ממון אינו מסמך ספונטני אלא הצהרת כוונות בעלת תוקף משפטי מחייב. על פי החוק, הסכם ממון שנכרת לפני הנישואין טעון אימות על ידי נוטריון. אימות זה מבטיח כי ההסכם נעשה בהסכמה חופשית ומתוך הבנה מלאה של משמעותו ותוצאותיו. אם הסכם הממון לא אושר כנדרש על ידי נוטריון, הוא עלול להיפסל על ידי בית המשפט ולא יהיה ניתן לאכיפה בעתיד.
כאשר זוג פונה לנוטריון לצורך אימות הסכם ממון, הנוטריון מוודא כי בני הזוג אכן מתכוונים להתחתן, שכן ללא נישואין לא ניתן לאכוף את ההסכם. במקרה של זוג המעוניין לחיות יחד ללא נישואין פורמליים, הנוטריון יכול לאמת חתימות על מסמך דומה המכונה "הסכם ממון לחיים משותפים".
מקרים בהם הסכם ממון אינו קביל משפטית
קיימים מספר תנאים שבהתקיימם הסכם ממון לא יהיה קביל משפטית. ראשית, ההסכם חייב להיחתם בפני עורך דין שהוא גם נוטריון המוסמך לאמת מסמכים מסוג זה. שנית, הסכם ממון שנכרת לאחר הנישואין טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי המוסמך. שלישית, במקרה של זוג שאינו נשוי, המסמך חייב לעמוד בדרישות הספציפיות של "הסכם ממון לחיים משותפים". רביעית, כל שינוי בהסכם הממון חייב להיעשות בכתב ובפני נוטריון; הסכמות בעל פה אינן תקפות.
סעיפים 1 ו-2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג קובעים במפורש כי הסכם ממון וכל שינוי בו חייבים להיות בכתב וטעונים אישור משפטי כנדרש. כל עוד הסכם הממון לא אושר על ידי נוטריון (במקרה של הסכם שנכרת לפני הנישואין) או על ידי בית המשפט או בית הדין (במקרה של הסכם שנכרת לאחר הנישואין), הוא אינו בעל תוקף משפטי מחייב.
תהליך אימות החתימה על הסכם ממון
משמעות אימות החתימה הוא כי במהלך עריכת הסכם הממון ובמועד החתימה עליו, הנוטריון מחויב לוודא כי שני הצדדים חותמים על ההסכם מרצונם החופשי והסכמתם המלאה, ללא כל כפייה, לחץ, מרמה או השפעה בלתי הוגנת. הנוטריון מוודא שבני הזוג מבינים היטב את המשמעות וההשלכות המשפטיות של ההסכם, במיוחד במקרה של פרידה או גירושין.
הנוטריון יקריא לבני הזוג את תוכן ההסכם, ובמידת הצורך יתרגם אותו לשפתם, כדי לוודא שהם מודעים לכל פרט ומבינים את ההשלכות המשפטיות הנובעות ממנו.
מעמדו המשפטי העדיף של הסכם ממון
הפסיקה בישראל מכירה בהסכם ממון כחוזה ייחודי בעל מעמד משפטי חזק ועדיף על כל הסכמה אחרת בין בני הזוג. הסכם ממון גובר על חוק יחסי ממון ועל עקרון איזון המשאבים הקבוע בו בעת פקיעת הנישואין. עובדה זו הופכת את הסכם הממון לכלי יעיל במיוחד עבור אנשים בעלי נכסים והון לפני הנישואין או בכניסה לפרק ב' בחייהם, המעוניינים להגן על רכושם ועל עתידם הכלכלי של ילדיהם.
הסכם הממון יכול להבטיח כי נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין לא יחולקו באופן שווה עם הצד השני במקרה של פרידה. עוצמתו המשפטית של הסכם הממון מקשה על ביטולו, ורק בנסיבות חריגות ביותר ובהצגת ראיות משכנעות ניתן יהיה לבטלו. חשוב לציין כי הסכם הממון יכול לכלול גם הסדרים בנוגע למשמורת ילדים ומזונות, אם כי לנוטריון אין סמכות לאשר סעיפים הנוגעים ליחסי אישות.
תהליך קבלת אישור סופי להסכם ממון.
מה קורה לאחר
עריכת ההסכם?
לאחר עריכת הסכם הממון ואימות החתימות על ידי הנוטריון, ההסכם הופך למחייב מבחינה משפטית. בשלב הבא, יש להגיש את ההסכם לבית הדין לענייני משפחה או לבית הדין הדתי המוסמך לצורך קבלת אישור סופי.
בית הדין יבחן את ההסכם ויוודא כי הוא נעשה בהסכמה חופשית וכי הצדדים מבינים את משמעותו ותוצאותיו, ולאחר מכן יעניק לו תוקף של פסק דין מאושר. אישור זה מעניק להסכם את מלוא המחויבות המשפטית לאכיפת תנאיו במקרה של פרידה או גירושין.
הסכם ממון צריך לכלול מספר סעיפים מהותיים
- אופן חלוקת הרכוש המשותף: בדרך כלל דירת מגורים שירכשו בני הזוג, ביחס להשקעות בו. ככל ששנות הנישואין ממושכות יותר, ובני הזוג צוברים רכוש משותף אזי קטנה החשיבות של סעיף זה. סעיף זה נפוץ יותר במקרה של גירושין מהירים יחסית בקרב זוגות צעירים.
- מועד חלוקת הרכוש: מועד "איזון משאבים" זוגות שלא ערכו הסכם ממון ונישאו אחרי שנת 1974 אינם יכולים לחלק את הרכוש לפני שהתגרשו, כאשר כל אחד מבני הזוג תלוי בהסכמת הצד השני ל גירושין או שלחילופין יש לנהל דיונים ארוכים ומתישים בבית הדין הרבני. יובהר כי, איזון משאבים הינו חלוקת הרכוש הרשום על שם כל אחד מבני הזוג בנפרד, כגון: קופות גמל, חסכונות, מכוניות וכיו"ב הרשומות רק על שם אחד מבני הזוג. דירת מגורים הרשומה על שם שני הצדדים ניתן במקרים רבים לחלוקה ללא קשר למועד הגירושין עצמם.
- הסכם ממון אינו שולל שיתוף בנכסים – אין כל מניעה לקבוע ב הסכם ממון שיתוף מלא בכל הנכסים שיצטברו במהלך חיי הנישואין למעט מספר נכסים אשר יוגדרו בכך שאינם משותפים.
הסכם ממון חייב אישור בית המשפט על מנת לקבל תוקף
אין לכלול בהסכם ממון שנערך לפני הנישואין עניינים הקשורים למזונות ילדים או משמורתם, היות והילדים טרם נולדו. אין לכלול בהסכם ממון סנקציות כספיות בשל אי מתן גט או קבלת גט, שכן סעיפים אלו יבוטלו ממילא מחשש "לגט מעושה" שהינו גט שאינו ניתן בהסכמה כנדרש בהלכה היהודית.
מומלץ לפנות ל עורך דין הבקיא בדין על מנת שינסח הסכם ממון העונה לדרישות החוק, ומקיף את כל הפרטים הנדרשים ל הסכם ממון. האמור לעיל אינו מהווה חו"ד משפטית ואינו תחליף לייעוץ משפטי.
ליווי משפטי צמוד בעסקאות נדל"ן יכול לחסוך לרוכש בהוצאות רבות ובזמן יקר.
דברת יעקב – הסכמי ממון מאומתים
משרדנו מספק שירות מהיר מהיום להיום – נגישות נוחה למשרד – חניה בשפע. דברת יעקב משרד עורכי דין מספק את מכלול שירותי הנוטריון הקיימים באופן יעיל מקצועי ונוח ללקוח.
רוצים לבצע הסכם ממון עו"ד מקצועי ומנוסה? פנו אלינו! התקשרו לטלפון 09-8859295 או 054-3975842 ונשמח לתת לכם את המידע לו אתם זקוקים ולהתחיל בתהליך.
פרטים ליצירת קשר
טל': 09-8859295
נייד: 054-397-5842
פקס: 072-241-9173
מייל: dovrat@djlaw.co.il