מדוע חשוב הרישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו)?
אופן זיהוי הנכס – אחת הבעיות המרכזיות הנובעות מאי רישום בית או דירה בטאבו היא בעיית הזיהוי של הנכס, בעיה זו מתעוררת ביתר שאת כאשר על אותה חלקה או על אותו מגרש בנויים מספר נכסים (מספר דירות או מספר בתים) וכשאין רישום של הבית המשותף יש קושי לזהות איזה נכס (בית או דירה) שייך לאיזה בעלים. בעיה זו עשויה להקשות הן במקרה שהבעלים מעוניין במכירת הנכס והן במקרה שהבעלים יהיה מעוניין ליטול הלוואה מובטחת במשכנתא.
מכירה של הנכס – מכיוון שהנכס אינו רשום בטאבו הוא "סובל" מפגם משפטי וקונה פוטנציאלי שיהיה מעוניין ברכישתו עלול להקשיב לעצת עורך דינו, להיבהל מהפגם ולהירתע מלרכוש את הנכס. נוצר מצב שבו בית או דירה שאינם רשומים בטאבו קשים יותר למכירה מכיוון שהביקוש להם נמוך יותר.
קושי בקבלת הלוואות מגובות במשכנתא – כאשר הנכס אינו רשום בטאבו לעיתים הבנק יערים קשיים ולא יאפשר הענקת הלוואה מובטחת במשכנתא כנגד הנכס, מצב זה יכול להיות בעייתי, הן לבעלים המעוניין בנטילת הלוואה נוספת והן כאשר אותם בעלים יהיה מעוניין במכירת הנכס.
יובהר כי, הקושי גובר ככל שחולף הזמן, שכן יתכנו מצבים שבהם חברות בעירבון מוגבל חדלו מלפעול משום שפשטו את הרגל, התפרקו, או מסיבה אחרת; אנשים שהיו בחיים בעת רכישת הנכס נפטרו בינתיים ואת היורשים שלהם קשה לאתר; משרד עורכי הדין שטיפל ברישום הנכס כבר אינו קיים יותר וכך הלאה.
כאמור, ככל שחולף הזמן כך קשה יותר לאתר את המסמכים הרלבנטיים, את האנשים או הגופים, לתקן את המעוות ולרשום את הנכס בלשכת רישום המקרקעין.
עוד יצוין כי ככל שחולף הזמן גדלים הסיכויים שחלק מהדיירים המחזיקים בדירה או בביתים הצמודים עשו שינויים בנכסים שלהם, המהווים חריגות בנייה אסורות, והדבר יקשה אף יותר על הרישום בטאבו.
כל קושי ברישום הנכס בטאבו יגרור ירידה משמעותית בערך הנכס שכן הנכס אינו סחיר וישנה בעייתיות ביכולת משכון הנכס או השימוש בו להלוואה לעומת כל נכס אחר הרשום בטאבו, לכן כמות הרוכשים שמוכנים "להסתכן" ולרכוש נכס שאינו רשום בטאבו יורדת וכך בהתאמה רמת הביקוש לנכס.
הפתרון המוצע והרלוונטי לכל מי שקנה בית או דירה מקבלן או יזם – לנהל מעקב צמוד אחרי הקבלן / היזם או עורך הדין שמטפל בנושא ולבדוק מייד עם הרכישה מדי מספר חודשים איך נושא הרישום מתקדם.
ברגע שמזהים שהתהליך אינו מתקדם כשורה מכל סיבה שלא תהיה (העניין לא מטופל כמו שצריך, הקבלן פשט את הרגל וכיו"ב), מומלץ לפנות ל עורך דין הבקיא בתחום על מנת שייעץ איך להמשיך ולטפל בנושא.
כאשר פונים ל עורך דין בזמן כמעט תמיד ניתן למצוא פתרון ולהביא לרישום הזכויות בטאבו.
בכל מקרה, שכר הטרחה של עורך הדין מטעמכם שיטפל בנושא בטל לעומת הפגיעה בשווי הנכס שעשויה להגיע לעשרות אלפי דולרים ואף למעלה מכך.
האמור לעיל אינו מהווה חו"ד משפטית ואינו תחליף לייעוץ משפטי.
ליווי משפטי צמוד בעסקאות נדל"ן יכול לחסוך לרוכש בהוצאות רבות ובזמן יקר.
פרטים ליצירת קשר
טל': 09-8859295
נייד: 054-397-5842
פקס: 072-241-9173
מייל: dovrat@djlaw.co.il